Kiss kinderen

Wat is het doel van manuele therapie bij kiss-kinderen?

Uit wetenschappelijke studies blijkt, dat het functioneren van de bovenste nekgewrichten van groot belang is voor de houding en motorische ontwikkeling van de pasgeborene.
In de eerste levensmaanden zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig- en slikreflex.
Is de baby een “huilbaby”, dan is dat vaak een gevolg van pijnlijke en geblokkeerde bovenste nekgewrichtjes, het KISS-SYNDROOM.

De manueel therapeut zal met specifieke behandeltechnieken de beweeglijkheid in de bovenste nekgewrichtjes (en bekken) proberen te normaliseren. Deze baby’s huilen niet opvallend veel, waardoor het asymmetrisch liggen dikwijls té laat wordt ontdekt en gaat de schedel zich soms al na 4 weken duidelijk afplatten. Het waarnemen van de (ook vage) schedelafplatting moet voor de ouders een waarschuwing zijn, dat de asymmetrische ontwikkeling zich voortzet in de gehele wervelkolom, bekken en heupgewricht. Dit kan een nadelige invloed hebben op het zich ontwikkelende kind.

Niet elke schedelasymmetrie is een gevolg van het KISS-syndroom. Er zijn meerdere oorzaken, zoals een bepaalde ligging in de baarmoeder. Het is aan de arts en de verloskundige om te bepalen hoe een kindje ter wereld komt. Het gaat juist om die kindjes die met een mooi rond hoofdje ter wereld komen, maar al na enkele weken een schedelasymmetrie ontwikkelen t.g.v. het constant in dezelfde houding scheef liggen in de wieg. De ouders moeten daaraan aandacht geven.
De manueel therapeut kan met enkele behandelingen proberen functieherstel in de bovenste nekgewrichtjes te bereiken, waardoor toename van de al aanwezige schedelasymmetrie wordt voorkomen. De asymmetrie van de zuigeling is één van de duidelijke symptomen van het KISS-syndroom.
 
www.kiss-kinderen.nl
www.ewmm.net

Seniorenfit!

Elke maandag van 12:30 uur tot 13:30 uur wordt gewerkt aan geestelijke en lichamelijke fitheid. De lessen worden altijd...